Separatory tłuszczu i separatory koalescencyjne - kiedy warto w nie zainwestować?

« wróć

Na stan wód i gleb w znacznym stopniu wpływa to, co jest odprowadzane do kanalizacji. Negatywny efekt wywołują szczególnie substancje, które trudno rozpuszczają się w wodzie, takie jak tłuszcze i substancje ropopochodne. Aby nie degradować środowiska, warto skorzystać z rozwiązania, które wspiera jego ochronę. Separatory tłuszczu i koalescencyjne pomagają oczyszczać ścieki. Dbają nie tylko o naturę, ale również o stan rur, dzięki czemu zmniejsza się zagrożenie niespodziewaną awarią.

 

Separator ochroni rury przed zaleganiem tłuszczu

Ścieki odprowadzane z restauracji czy zakładów produkcyjnych działających w branży spożywczej zawierają duże stężenie tłuszczu. Ponieważ tłuszcz (zarówno zwierzęcy, jak i roślinny) nie rozpuszcza się w wodzie, może zalegać we wnętrzu rury. Osadza się w niej w postaci kleistych grudek. Po pewnym czasie jest ich coraz więcej, rura staje się zatkana i przestaje prawidłowo pełnić swoją funkcję. Zwiększa się prawdopodobieństwo pojawienia się korozji. Zalegające nieczystości zaczynają się również psuć i wydzielać nieprzyjemny zapach. Aby tego uniknąć, stosuje się separator tłuszczu, którego zadaniem jest przechwycenie tłuszczu i nie doprowadzenie do sytuacji, w której dostaje się on do rur. Dzieje się tak ze względu na różnice w gęstości różnych substancji. Tłuszcz mający mniejszą gęstość od wody, utrzymuje się na jej powierzchni. Separator oddziela go i uniemożliwia mu wydostanie się na zewnątrz. Separator tłuszczowy instalowany jest najczęściej na wylocie ścieków, z miejsca gdzie są wytwarzane np. Kuchnia czy zakłady przetwórstwa jak np. ubojnie.

 

Czym są separatory koalescencyjne?

Separatory koalescencyjne zwane są również separatorami substancji ropopochodnych. Są wykorzystywane do oddzielania wód deszczowych i roztopowych od zawiesin, zanieczyszczeń w formie stałej i substancji ropopochodnych. Wykorzystuje się je również w warsztatach samochodowych czy stacjach benzynowych w celu zatrzymania resztek substancji ropopochodnych pochodzących z czynności wykonywanych w tych miejscach. Substancje, które nie powinny być odprowadzane dalej, unoszą się na powierzchni cieczy i są zatrzymywane w separatorze. Oczyszczone ścieki, które nie zagrażają środowisku są natomiast odprowadzane dalej do kanalizacji. Dzięki działaniu separatora koalescencyjnego, poziom substancji ropopochodnych na odpływie znacznie się zmniejsza - może wynieść nawet mniej niż 5 mg/l.

 

Kto powinien posiadać separatory tłuszczu i koalescencyjne?

Separatory tłuszczu znajdują zastosowanie we wszystkich miejscach, w których produkcja tłuszczu jest zwiększona. Są więc dobrą propozycją dla przemysłu spożywczego (mleczarni, masarni itp.) oraz obiektów związanych z gastronomią (hoteli, restauracji, smażalni, barów szybkiej obsługi itp.). Separatory koalescencyjne powinny być natomiast instalowane przy parkingach, lotniskach, autostradach, stacjach paliw, warsztatach samochodowych, myjniach i innych miejscach, w których wody mogą być zanieczyszczone substancjami ropopochodnymi.

Wykorzystanie separatorów jest istotne ze względu na własny komfort, ale również ochronę środowiska. Aby dobrać odpowiedni produkt, warto skontaktować się z doświadczonym specjalistą.

 

Jeżeli masz pytania
zadzwoń:
42 712 20 60

/ Oczyszczalnie ścieków

/ Zbiorniki bezodpływowe / szamba szczelne

/ Studnie wodomierzowe

/ Przepompownie ścieków

/ Separatory tłuszczu i separatory koalescencyjne

/ Pozostałe wyroby

Składy fabryczne

Producent oczyszczalni Wobet-Hydret posiada składy fabryczne w całej Polsce.